Charakterystyka, występowanie i dieta elanda

Elandy to ssaki z rzędu parzystokopytnych, należące do rodziny krętorogich (inaczej: pustorożców, wołowatych). Zamieszkują stepy oraz lasy w Afryce południowej i równikowej – żyją m.in. na terytorium Angoli, Botswany, Kongo, Etiopii, Kenii, Mozambiku, Namibii, Rwandy, Południowej Afryki, Sudanu Południowego, Tanzanii, Ugandy, Zambii i Zimbabwe. Tworzą stada wędrowne, które składają się zazwyczaj z kilkudziesięciu osobników.

Są roślinożerne – pokarm największych antylop na świecie stanowią przede wszystkim trawy, liście oraz pędy drzew i krzewów, a także soczyste owoce (m.in. śliwki).

Systematyka i wymiary

Uwaga: Eland (łac. Taurotragus) nie jest gatunkiem, ale rodzajem obejmującym dwa gatunki: Taurotragus oryx (eland zwyczajny) oraz Taurotragus derbianus (eland olbrzymi). Niemniej, u obu mamy do czynienia z podobnymi wymiarami. Samce osiągają od 130 do 180 cm wysokości i wagę od 400 do 1000 kg, natomiast samice od 300 do 600 kg.

Status ochrony gatunku

Przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody eland uznawany jest za gatunek najmniejszej troski (LC), co oznacza, że nie jest zagrożony wyginięciem. W 2016 roku jego populacja została oszacowana na 90 000–110 000 dojrzałych osobników.

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Jaka jest największa antylopa na świecie?

Największą antylopą na świecie jest eland (Taurotragus), znany również jako kanna.

Jak duży jest eland?

Samce elanda mogą osiągnąć do 1,8 metra wysokości w kłębie, ważyć do 1000 kg, a ich rogi mogą mierzyć nawet 113 cm długości.

Gdzie żyją elandy?

Elandy zamieszkują stepy i lasy w południowej oraz równikowej Afryce, na terenach takich państw jak m.in. Kenia, Tanzania, Angola, Botswana, Namibia czy RPA.

Czy eland jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem?

Nie, Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody klasyfikuje elanda jako gatunek najmniejszej troski (Least Concern), co oznacza, że obecnie nie jest zagrożony wyginięciem.